تب یک بیماری نیست، بلکه اغلب نشان دهنده وجود التهاب در بدن است و شایع ترین عامل آن عفونت می باشد. دقیق ترین راه برای تشخیص تب، اندازه گیری درجه حرارت بدن کودک توسط دماسنج است.|

– راههای اندازه گیری درجه حرارت در کودکان عبارت است از راه مقعدی، زیر زبانی، زیر بغلی و گوشی. البته باید توجه داشت دماسنجهایی که به صورت نواری هستند و روی پیشانی کودک قرار می گیرند دقیق نیستند.

– یکی از راه های مناسب برای اندازه گیری دمای بدن روش زیر بغلی است. در این روش دماسنج دیجیتال را به مدت حدود یک دقیقه و یا دماسنج جیوه ای را حدود ۵ دقیقه در زیر بغل کودک قرار می دهیم طوری که کاملا با پوست در تماس باشد و چیزی بین نوک دماسنج و پوست نباشد.

– به طور معمول طی شبانه روز دمای بدن کمی تغییر طبیعی دارد و عصرها کمی بالاتر است. دمای زیربغلی بیش از ۵/۳۷ درجه سانتی گراد می تواند نشانگر تب باشد و دمای زیربغلی بیش از ۵/۳۸ درجه سانتی گراد اغلب تب بالا شناخته می شود.

بعضی از شرایطی که می تواند بدون وجود عفونت باعث افزایش دمای بدن شود، شامل موارد زیر هستند:

– افزایش دمای محیط و پوشش زیاد کودک

چگونه تب کودک را پایین بیاوریم؟

– اگر دماسنج زیر بغلی، تب بیش از۳۸ درجه سانتی گراد کودک را نشان داد، ضمن دادن تب بر، نیاز به ویزیت پزشک خواهد بود. اما برای درجه های پایین تر تب، می توانید با راهکار های زیر تب کودک را پایین بیاورید:

– اتاق کودک خود را خنک نگه دارید. اگر هوا گرم است لباس های نخی نازک به تن کودک کنید و هرگونه لباس اضافی را خارج کنید. و مایعات و آب کافی به کودک بدهید. و هرگز به کودک خود آسپیرین ندهید.

– می توانید از استامینوفن و یا ایبوپروفن کودکان برای پایین آوردن تب استفاده کنید. (مقدار مصرف را در ادامه ببینید)

– یکی از راههایی که برای پایین آوردن درجه حرارت بدن مورد استفاده قرار می گیرد، تن شویه است. برای تن شويه پنبه یا پارچه تمیز پنبه ای نازک را با آب ولرم (نه سرد کاملا خیس کرده و بر روی قسمت های میانی بدن مانند تنه، زیر بغل، شکم، کشاله ران و پشت کودک قرار دهید و هر چند دقیقه آن را جابجا کنید. برای تن شویه نیازی به افزودن موادی مانند نمک یا الکل نیست و ممکن است مشکلاتی ایجاد کند.

علائم خطر در کودک تب دار (نیاز به ویزیت سریع پزشک):

-کاهش اشتها، بی حالی، رنگ پریدگی یا برافروختگی واضح، با وجود تغییرات دیگر در رفتار یا ظاهر کودک

– وجود دانه های کوچک قرمز / ارغوانی روی بدن که با فشار دادن سفید نمی شوند با وجود لکه های ارغوانی بزرگ

– كودك نمی تواند غذا را ببلعد و آب دهانش مرتب می ریزد. و حتی بعد از تمیز کردن بینی، كودك نمی تواند خوب نفس بکشد.

– كودك به نظر هذیان آلود و گیج می رسد و بسیار تحريك پذیر و کج خلق است.

– در صورتی که بابت حالات یا رفتار کودك خود دچار نگرانی هستید، صرف نظر از اینکه درجه حرارتش بالا باشد یا نه، حتما به پزشک مراجعه کنید.

– برای اندازه گیری مقدار دارو از ابزارهای استاندارد مانند قطره چکان مدرج، سرنگ مدرج، پیمانه دارو و با قاشق مدرج استفاده کنید. استفاده از قاشق های خانه برای این کار مناسب نیستند.

– توجه کنید که «میلی لیتر» و «سی سی» معادل هم هستند و بنابراین هر یک میلی لیتر برابر با یک سی سی است.

استامینوفن

• استامینوفن یک داروی ضد درد و ضد تب است که به شکل های مختلف در داروخانه ها موجود است. این دارو نیز مانند همه داروها نیاز به دقت در مقدار تجویز شده دارد. قبل از مصرف دارو حتما با دماسنج از وجود تب مطمئن شوید.

مقدار مصرف استامینوفن

– قطره استامینوفن: به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دو قطره هر ۶ ساعت (برای کودک ۱۰ کیلویی بیست قطره هر ۴ تا ۶ ساعت)

– شربت استامینوفن: به ازای هر کیلوگرم وزن بدن ۵ سی سی هر۴ تا ۶ ساعت

– شیاف استامینوفن در دو نوع ۱۲۵ و ۳۲۰ میلی گرمی وجود دارد. برای مواردی که کودک میل خوردن با توان خوردن انواع خوراکی استامینوفن را ندارد مفید است. برای کودکان بین ۷ تا ۱۰ کیلوگرم می توانید از شیاف ۱۲۵ میلی گرمی هر ۶ ساعت و برای کودکان بین ۱۳ تا ۱۷ کیلوگرم می توانید از شیاف ۱۲۵ میلی گرمی هر ۴ ساعت استفاده کنید. برای کودکان بزرگتر می توانید از شیاف ۳۲۰ یا دو عدد شیاف ۱۲۵ هر ۶ ساعت استفاده کنید.

-قرص های استامینوفن عادی برای کودکانی که نمی توانند قرص ببلعند مناسب نیستند ولی قرص های جویدنی ویژه کودکان برای مواقعی که امکان مصرف شربت و قطره نیست موجود است.

بروفن (ایبوپروفن)

– بروفن یک داروی ضدتب و ضددرد است که به شکل شربت و قرص در داروخانه ها موجود است. مصرف داروها در مقدار کمتر از نیاز باعث اثر نکردن دارو می شود. همانطور که مصرف بیش از مقدار تعیین شده می تواند منجر به عوارض شود. قبل از مصرف دارو حتما با دماسنج از وجود تب مطمئن شوید.

مقدار مصرف بروفن

– شربت بروفن: به ازای وزن بدن یک سوم سی سی از شربت استفاده می شود بطوریکه برای کودک ۱۰ کیلویی حدود  ۳ میلی لیتر هر ۶ تا ۸ ساعت داده می شود.

– قرص بروفن ۲۰۰ میلی گرمی: برای کودکان بالای ۲۰ تا ۶۰ کیلوگرم یک قرص هر ۶ تا ۸ ساعت همراه با یک لیوان کامل آب

– قرص بروفن ۴۰۰ میلی گرمی: برای افراد بالای ۶۰ کیلوگرم یک قرص هر ۶ تا ۸ ساعت همراه با یک لیوان کامل آب

توجه: لطفا جهت دریافت وقت اینترنتی در روزهای کاری مطب از ساعت ۸ تا نهایتا ۸:۳۰ به سایت مراجعه نمایید. وقت دهی تلفنی از طریق تلفن گویای 02123048 دانلود اپلیکیشن درمانگاه داخلی تخصصی کودکان ایران