اسهال در کودکان:

– دفعات و قوام نرمال مدفوع بسته به سن رژیم غذایی کودک متفاوت است. اسهال معمولا با تغییر در دفعات یا قوام مدفوع به شکل افزایش دفعات و شل شدن مدفوع مشخص می شود.

– در نوزادان وشیرخواران کوچک بین ۳ تا ۱۰ بار دفع مدفوع در روز طبیعی تلقی می شود. تعداد دفعات دفع مدفوع در کودکان شیر مادر خوار بیشتر از کودکان شیر خشک خوار است. نوپایان و کودکان بزرگتر اغلب یک یا دو بار دفع در روز دارند. رنگ و قوام بسته به سن کودک تغییر می کند. شیرخواران زیر یک سال به ویژه آنهایی که شیر مادر خوار هستند مدفوع شل دارند که ممکن است زرد، سبز یا قهوه ای باشد و یا به نظر حاوی دانه های کوچک باشد.

– شایع ترین علت اسهال حاد یک عفونت ویروسی است. سایر علل شامل عفونت های باکتریایی، عوارض آنتی بیوتیک و عفونت های غیر مربوط به سیستم گوارش می باشد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه نمایید؟

– دفع اسهال خونی

– ایجاد کم آبی در بدن، کاهش حجم ادرار ( یا عدم دفع ادرار به مدت ۴ تا ۶ ساعت)، خشکی مخاط ها مانند دهان و چشم، عدم وجود اشک، گود افتادن دور چشم ها و بی حالی

– عدم توانایی خوردن و آشامیدن با وجود استفراغ مکرر و خواب آلودگی

– بی قراری شدید یا کاهش سطح هوشیاری

– درد شدید شکم و بی اختیاری مدفوع در کودکی که قبلا اختیار آن را داشته است

– تنفس تند

درمان های خانگی اسهال

– در شیرخواران کمتر از ۶ ماه تغذیه با شیر مادر به دفعات بیشتر و مدت طولانی تر در هر نوبت ادامه یابد. در صورتی که شیرخوار تغذیه انحصاری با شیر مادر ندارد دفعات تغذیه با شیر مادر افزایش یابد.

– اگر کودک شیرمادرخوار نیست علاوه بر شیر مصنوعی به او او.آر.اس یا مقداری آب جوشیده خنک هم بدهید.

– در صورت شروع تغذیه کمکی برای کودک غذاهای آبکی مانند سوپ و دوغ خانگی داده شود. و از مایعات خیلی شیرین مثل نوشابه و آب میوه های صنعتی استفاده نشود.

– در کودکان بالاتر از ۶ ماه مصرف غذاهایی مانند ماست، تخم مرغ، غلات، گوشت بدون چربی، ماهی، مرغ و همچنین میوه ها و سبزی ها به خصوص آب میوه های طبیعی توصیه می شود. جذب غذاهای پرچرب سخت تر است و توصیه نمی شود. از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک پرهیز کنید زیرا میتواند منجر به طولانی تر شدن دوره بیماری شود.

طرز تهیه و مصرف محلول او.آر.اس

و دست های خود را با آب و صابون بشویید. و یک بسته پودر را در یک ظرف تمیز بریزید. و یک لیتر (چهار لیوان) آب جوشیده خنک یا آب آشامیدنی تمیز با آن مخلوط کنید تا کاملا حل شود. و محلول را در یخچال نگه دارید و پس از ۲۴ ساعت باقیمانده را دور بریزید و محلول جدید درست کنید. و تا دفع آبکی در کودک از محلول به کودک بخورانید:

در شیرخواران زیر شش ماه میزان ۱۰ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پس از هر بار دفع آبکی (حدود ۵۰ میلی لیتر در هر نوبت)

در کودک کمتر از دو سال ۵۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر پس از هر بار دفع مدفوع

در کودکی دو سال یا بیشتر ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر پس از هر بار دفع مدفوع و محلول را به صورت آهسته و جرعه جرعه یا با قاشق به کودک بدهید. در صورت بروز استفراغ ۱۰ دقیقه صبر کنید و مجددا به آهستگی شروع کنید. و از اضافه کردن شیر، آب میوه، دوغ یا سایر محلول ها به او. آر. اس خودداری کنید.

چگونه از سرایت اسهال به دیگران جلوگیری کنیم؟

– شست و شوی دست ها برای جلوگیری از انتقال عفونت مهم و ضروری است. و بعد از هر بار تعویض کودک، شستن وسایل آلوده به مدفوع قبل از آماده کردن غذا و قبل از غذا دادن به کودک، بعد از تماس با حیوانات خانگی و بعد از تماس با ترشحات تنفسی و یا عطسه و سرفه باید دست ها با آب و صابون به مدت حداقل ۱۵ تا ۳۰ ثانیه شسته شوند. – کودک بیمار تا زمان قطع اسهال نباید به مدرسه برود. و کودکان مبتلا به اسهال باید از شنا در استخر منع شوند و کودکانی که آموزش توالت در آنها کامل نشده تا یک هفته بعد از قطع اسهال نباید در استخر شنا کنند.

توجه: لطفا جهت دریافت وقت اینترنتی در روزهای کاری مطب از ساعت ۸ تا نهایتا ۸:۳۰ به سایت مراجعه نمایید. وقت دهی تلفنی از طریق تلفن گویای 02123048 دانلود اپلیکیشن درمانگاه داخلی تخصصی کودکان ایران